Metoda macierzowa.
-
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 3 lis 2004, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: braku inwencji
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 25 razy
Metoda macierzowa.
układy równań liniwych. Patrz: układy Cramera, metoda eliminacji Gaussa. Jeśli nie znasz wyznaczników nie ruszysz tych metod. Jeśli interecują Ciebie układy równań wyższych stopni to odsyłam do teorii eliminacji.
- Emiel Regis
- Użytkownik
- Posty: 1495
- Rejestracja: 26 wrz 2005, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 225 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Metoda macierzowa.
zle
metoda macierzowa polega na zapisaniu ukladu rownan w postaci ukladu macierzy np
\(\displaystyle{ ax+by=c}\)
\(\displaystyle{ dx+ey=f}\)
zapisujemy jako
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\d&e\end{array}\right] ft[\begin{array}{cc}x\\y\end{array}\right] = ft[\begin{array}{cc}c\\f\end{array}\right]}\)
oznaczmy
\(\displaystyle{ AX=B}\)
gdzie A i B to dane macierze a szukamy X
\(\displaystyle{ X=A^{-1} B}\)
metoda macierzowa polega na zapisaniu ukladu rownan w postaci ukladu macierzy np
\(\displaystyle{ ax+by=c}\)
\(\displaystyle{ dx+ey=f}\)
zapisujemy jako
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}a&b\\d&e\end{array}\right] ft[\begin{array}{cc}x\\y\end{array}\right] = ft[\begin{array}{cc}c\\f\end{array}\right]}\)
oznaczmy
\(\displaystyle{ AX=B}\)
gdzie A i B to dane macierze a szukamy X
\(\displaystyle{ X=A^{-1} B}\)