Równanie płaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
caer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 sty 2009, o 15:51
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny

Post autor: caer »

Znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty:
A=(3, 7, 2) B=(-1, 3, 4) C=(1, 2, 1)
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: JankoS »

\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}x-x_1&y-y_1&z-z_1\\x_2-x_1&y_2-y_1&z_2-z_1\\x_3-x_1&y_3-y_1&z_3-z_1\end{array}\right|=0.}\)
caer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 26 sty 2009, o 15:51
Płeć: Mężczyzna

Równanie płaszczyzny

Post autor: caer »

Może mi ktoś to wytłumaczyć.
noono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 16 lut 2009, o 19:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: noono »

\(\displaystyle{ A=(x _{1},y _{1},z _{1})}\) analogicznie z B i C tylko, że \(\displaystyle{ x _{2},x _{3}}\) itd...no i potem podstawiasz do tego równania i liczysz wyznacznik 3*3 i powinno ci wyjść równanie postaci \(\displaystyle{ Ax+By+Cz+D=0}\)
ODPOWIEDZ