Mam taki układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y-2z+2=0 \\
2x-y+2z+5=0 \end{cases}}\)
Przepraszam że niedorobiony w LaTeX ale nie wiem czemu enter nie przenosi mi drugiego równania do kolejnego wiersza. Tak czy siak mam 3 niewiadome, a te dwa równania to równania płaszczyzn mam znaleźć jakiś punkt wspólny, więc na logikę nie trzeba by rozwiązywać tego układu. Mam znaleźć równanie prostej która jest iloczynem tych płaszczyzn.
Dwa równania, trzy niewiadome
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Dwa równania, trzy niewiadome
Ostatnio zmieniony 14 lut 2009, o 14:44 przez Szemek, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Sam Enter nie wystarczy, do łamania wiersza w LaTeX-u trzeba użyć dwóch ukośników \\
Powód: Sam Enter nie wystarczy, do łamania wiersza w LaTeX-u trzeba użyć dwóch ukośników \\
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
Dwa równania, trzy niewiadome
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y-2z+2=0 \\
2x-y+2z+5=0 \end{cases} \\
wiersz2-2\cdot wiersz1 \\
\begin{cases} x+3y-2z+2=0 \\
-7y+6z+1=0 \end{cases}}\)
układ równań jest zależny od jednego parametru
\(\displaystyle{ z=t, \hbox{ gdzie }t\in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y=-2+2t \\
-7y=-1-6t \\
z=t \end{cases} \\
\begin{cases} x=-2+2t-3\left( \frac{1}{7}+\frac{6}{7}t \right) \\
y=\frac{1}{7}+\frac{6}{7}t \\
z=t \end{cases} \\
\begin{cases} x=-\frac{17}{7}-\frac{4}{7}t \\
y=\frac{1}{7}+\frac{6}{7}t \\
z=t \end{cases} \\
(x,y,z)=\left( -\frac{17}{7}, \frac{1}{7}, 0 \right) + t \left[-\frac{4}{7}, \frac{6}{7}, 1 \right]}\)
2x-y+2z+5=0 \end{cases} \\
wiersz2-2\cdot wiersz1 \\
\begin{cases} x+3y-2z+2=0 \\
-7y+6z+1=0 \end{cases}}\)
układ równań jest zależny od jednego parametru
\(\displaystyle{ z=t, \hbox{ gdzie }t\in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+3y=-2+2t \\
-7y=-1-6t \\
z=t \end{cases} \\
\begin{cases} x=-2+2t-3\left( \frac{1}{7}+\frac{6}{7}t \right) \\
y=\frac{1}{7}+\frac{6}{7}t \\
z=t \end{cases} \\
\begin{cases} x=-\frac{17}{7}-\frac{4}{7}t \\
y=\frac{1}{7}+\frac{6}{7}t \\
z=t \end{cases} \\
(x,y,z)=\left( -\frac{17}{7}, \frac{1}{7}, 0 \right) + t \left[-\frac{4}{7}, \frac{6}{7}, 1 \right]}\)