wysokość ostrosłupa, równanie płaszczyzny

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
alek26
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 62
Rejestracja: 11 lut 2009, o 03:48
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

wysokość ostrosłupa, równanie płaszczyzny

Post autor: alek26 »

Czy ktoś wie jak to rozwiązać ?

1) Obliczyć wysokość ostrosłupa o wierzchu W(0, 6, 4) i wierzchołkach podstawy: M(3, 5, 3), N(-2, 11, -5), P(1, -1, 4).

2) Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez początek układu współrzędnych i
prostopadłej do płaszczyzn:
\(\displaystyle{ 2x - y + 5z - 3 = 0}\) i \(\displaystyle{ x + 3y - z - 7 = 0.}\)

3) Przez prostą przecięcia płaszczyzn:
\(\displaystyle{ 4x - y + 3z - 1 = 0}\) i \(\displaystyle{ x + 5y - z + 2=0}\)
poprowadzić płaszczyznę
i. przechodzącą przez początek układu współrzędnych;
ii. przechodzącą przez punkt (1,1,1);
iii. równoległą do osi Oy;
iv. prostopadłą do płaszczyzny 2x - y +5z −3=0.

Z góry dziękuję.
TimeIsMoney
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 30 paź 2010, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kosmos
Podziękował: 1 raz

wysokość ostrosłupa, równanie płaszczyzny

Post autor: TimeIsMoney »

Może ktos pomóc w rozwiązaniu zadania 1? Znalazłem zadanie tutaj i nie chce spamować nowym postem
ODPOWIEDZ