Obliczyć

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Brodziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 1 sty 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczyć

Post autor: Brodziol »

1.
Dla jakich liczb a nalezy IR jest niesprzeczny?
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+5y=-2\\3x+2y=a\\4x+y=1 \end{array}}\)

Ps. Obliczyć to jakoś za pomocą macierzy, jakiś wzorem cronekera capelliego;/!

2.
Policzyć SUME:
\(\displaystyle{ \frac{1}{\delta} \sum_{k=0}^{6}{6\choose k}}\)
winemore
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 38
Rejestracja: 3 lut 2009, o 20:31
Płeć: Mężczyzna
Pomógł: 8 razy

Obliczyć

Post autor: winemore »

1. Nie możesz po prostu z I i III wyliczyć x,y i wstawić do II ?

2. \(\displaystyle{ \ldots = \frac{1}{8} \cdot 2^6 = 8}\)
Brodziol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 1 sty 2009, o 20:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Chorzów
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 1 raz

Obliczyć

Post autor: Brodziol »

To trzeba jakoś wzorami cronekera-capelliego policzyć! Wyznacznik policzyć itd. ale jak to nie wiem właśnie;/!

A w tym drugi zadaniu pomyłka nie ma być 8 tylko mała delta!

Policzy to ktosik;p
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

Obliczyć

Post autor: Dedemonn »

Skoro nie wiemy co to za "jakiś" Kronecker-Capelli, to pierwszym krokiem powinno być zapoznanie się z tym twierdzeniem. Drugim samodzielna próba rozwiązania. A trzecim (w razie niepowodzenia) zwrócenie się o pomoc.

... -Capellego

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ