macierze, rownania, 4 niewiadome....

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ewaewaewa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 gru 2005, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin

macierze, rownania, 4 niewiadome....

Post autor: ewaewaewa »

Prosze o podpowiedz jesli wiecie jak to ruszyc....

Pierwsze równanie to:

a + b + c + d = 1

natomiast drugie to iloczyn macierzy 4x4:

-0,2 0,2 0 0
0 -1 0,5 0,5
0 0 -0,25 0,25
0,02 0 0 -0,02

oraz macierzy [ a + b + c + d ] i ten iloczyn =0

jak z tego iloczyny macierzy wydobyc jakies rownanie by dojsc do tych 4 niewiadomych?

z gory dzieki !
neurol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 29 gru 2005, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gliwice
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

macierze, rownania, 4 niewiadome....

Post autor: neurol »

Nalezy wymnozyc najpierw te macierz 4X4 przez maciez (tutaj zapene zle zapisane)
|a|
|b|
|c|
|d|

, po wymnozeniu mozna to rownianie spokojnie rozwiazac przez kolejne podstawienia lub metodami macierzowymi (Cramera, lub eliminacji Gaussa)
ewaewaewa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 gru 2005, o 21:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: szczecin

macierze, rownania, 4 niewiadome....

Post autor: ewaewaewa »

dzieki za podpowiedz, probowalam tak zrobic i problem w tym, ze skoro ta macierz 4x4 ma wyznacznik 0 trzeba podobno zamienic jedna kolumne na zera tak by bylo spelnione rownanie a + b + c + d = 1.... zupelnie tego nie rozumiem. wiem jaki jest wynik tego ale niestety nie wiem jak do tego dojsc, a mnozac te dwie macierze i rozwiazaujac to podstawiajac kolejne niewiadome doszlam do zlego wyniku.
ODPOWIEDZ