Równanie macierzowe - znaleźć macierz X

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
d?izas_hi_no?s_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta

Równanie macierzowe - znaleźć macierz X

Post autor: d?izas_hi_no?s_mi »

Jak rozwiązać takie równanie macierzowe:

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&-2&3\\-1&2&1\end{bmatrix} * X * \begin{bmatrix} 2\\1\end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 0\\0\end{bmatrix}}\)


Proszę o szybką pomoc
Awatar użytkownika
Morusek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 8 lut 2009, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 29 razy

Równanie macierzowe - znaleźć macierz X

Post autor: Morusek »

Wg mnie najpierw musisz zacząć od wyznaczenia wymiaru macierzy X. Z zapisu tego równania wynika że musi to być macierz 3x2 (żeby obie strony równania miały ten sam wymiar). Następnie z faktu, że macierz X ma wymiar 3 x 2 oznaczyłbym każdy element tej macierzy jako litery alfabety (np. od a do f). Potem wymnożyłbym całą lewą strone równania. Później wystarczy porównać obie strony (2 macierze są sobie równe \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) gdy odpowiadające sobie elementy są równe ).
Taki mi wpadł pomysł na szybko do głowy ale być może jest łatwiejszy i szybszy... Pozdr.
d?izas_hi_no?s_mi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 8 lut 2009, o 19:26
Płeć: Kobieta

Równanie macierzowe - znaleźć macierz X

Post autor: d?izas_hi_no?s_mi »

Robilam w ten sposob, ale wychodzi od a do f neiwiadomych, a pozniej ewentualnie f=2e czy cos takiego i nic wiecej z tego nie wynika.

A moze jedyna odpowiedzia jest, ze to jest macierz zerowa?
Awatar użytkownika
Morusek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 8 lut 2009, o 17:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 29 razy

Równanie macierzowe - znaleźć macierz X

Post autor: Morusek »

A może nieskończenie wiele rozwiązań ( w tym wypadku musisz przyjąć niektóre zmienne jako parametry). Jeśli taka jest odpowiedź to na pewno macierz zerowa też z tego wyjdzie. Pzdr.
ODPOWIEDZ