rozwiązanie układu równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
fifii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 sty 2009, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bakałarzewo

rozwiązanie układu równań

Post autor: fifii »

Witam!Proszą o pomoc w rozwiązaniu układu, tak aby miał on nieskończenie wiele rozwiązań,albo chociaż nakierowanie mnie na to jak go rozwiązac.
\(\displaystyle{ \begin{cases}px+y-z+g=0 \\
x+2y+z-g=0 \\
3x+y-z+g=0
\end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 8 lut 2009, o 12:57 przez fifii, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Przemas O'Black
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 744
Rejestracja: 7 lut 2009, o 18:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 69 razy
Pomógł: 58 razy

rozwiązanie układu równań

Post autor: Przemas O'Black »

Ja bym to zrobił metodą współczynników...
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

rozwiązanie układu równań

Post autor: Dedemonn »

Układ jednorodny ma zawsze co najmniej jedno rozwiązanie (zerowe), więc nigdy nie jest sprzeczny - bez względu na wartość parametru \(\displaystyle{ p}\).
fifii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 5 sty 2009, o 11:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bakałarzewo

rozwiązanie układu równań

Post autor: fifii »

poprawiłam polecenie bo się pomyliłam,powinien miec nieskończenie wiele rozwiązań. metodą wyznaczników wyszło mi że \(\displaystyle{ -3p\neq-6}\)czyli \(\displaystyle{ p\neq2}\) to jest dobrze?
ODPOWIEDZ