zbadac liniowa zalezność względem parametru a
x=(2, -1, a) y=(-4, 2, 3)
zbadac liniowa zalezność względem parametru a
- Viathor
- Użytkownik
- Posty: 336
- Rejestracja: 20 paź 2007, o 11:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 96 razy
zbadac liniowa zalezność względem parametru a
Wektory są liniowo niezależne wtedy gdy tylko z zerowania się wszystkich współczynników wynika ich zerowanie się, w przeciwnym przypadku są liniowo zależne. Układamy układ równań ze współczynnikami:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\alpha-\beta+a\gamma=0 \\ -4\alpha+2\beta+3\gamma=0\end{cases}}\)
Widzimy, że gdy pomnożymy pierwszy wektor przez dwa i dodamy stronami otrzymamy :
\(\displaystyle{ 2a\gamma+3\gamma=0\\
\\
a= -\frac{3}{2}}\)
Tak więc dla \(\displaystyle{ a= -\frac{3}{2}}\) wektory są liniowo zależne, w każdym innym przypadku są one liniowo niezależne.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\alpha-\beta+a\gamma=0 \\ -4\alpha+2\beta+3\gamma=0\end{cases}}\)
Widzimy, że gdy pomnożymy pierwszy wektor przez dwa i dodamy stronami otrzymamy :
\(\displaystyle{ 2a\gamma+3\gamma=0\\
\\
a= -\frac{3}{2}}\)
Tak więc dla \(\displaystyle{ a= -\frac{3}{2}}\) wektory są liniowo zależne, w każdym innym przypadku są one liniowo niezależne.