znaleść macierz X

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 24 sty 2009, o 14:14
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

znaleść macierz X

Post autor: tox »

witam!

proszę o pomoc dochodze do macierzy odwrotnej wszystko niby ładnie a na koniec sprw niechce wyjść.

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1\\2&-3&5\\-1&2&-1\end{bmatrix} \cdot X = \begin{bmatrix} 4\\-5\\2\end{bmatrix}}\)

EDIT: Już nie trzeba, sam sobie poradziłem ;]
Saladyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 22 sty 2009, o 16:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

znaleść macierz X

Post autor: Saladyn »

mistrzu, możesz napisać jak dokładnie takie zadania się robi?
według mnie macierz 3na 3 zamieniamy na macierz odwrotną i mnożymy ją przez macierz 3 na 1...
mylę się?
ODPOWIEDZ