\(\displaystyle{ T( x_{1} x_{2} x_{3} )= 2 x_{1}+ x_{2}- x_{3},-2 x_{1}+3 x_{2} +2 x_{3}, 4 x_{2} + x_{3}}\)
tutaj ponoć nie istnieje odwrotne ale wlasnie nie wiem czemu, prosze o dokładne rozpisanie i wyjaśnienie;)
znajdz przeksztalcenie liniowe odwrotne
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
znajdz przeksztalcenie liniowe odwrotne
a więc piszemy sobie macierz odwzorowania liczymy jej wyznacznik jeżeli jest różny od zera to odwzorowanie jest odwracalne i odwzorowanie odwrotne jest reprezentowane przez macierz odwrotna do naszej.
W twoim przypadku:
\(\displaystyle{ det \left[\begin{array}{ccc}2&1&-1\\-2&3&2\\0&4&1\end{array}\right]=0}\) czyli odwzorowanie nie jest odwracalne
W twoim przypadku:
\(\displaystyle{ det \left[\begin{array}{ccc}2&1&-1\\-2&3&2\\0&4&1\end{array}\right]=0}\) czyli odwzorowanie nie jest odwracalne