rozwiaz rownanie macerzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
patgaw
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 23 lis 2008, o 17:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 4 razy

rozwiaz rownanie macerzowe

Post autor: patgaw »

\(\displaystyle{ 3x * \begin{bmatrix}
5 \ 1 \\ 2 \ -1
\end{bmatrix} + \begin{bmatrix}
2 \ -3 \\ 1 \ 0 \end{bmatrix}
\end{bmatrix} = \begin{bmatrix}
1 \ 1 \\ 5\ 0 \end{bmatrix}}\)




macierz po plusie przenosze na prawa strone, a pierwsza maczierz wymnazam razy 3 i wychodzi mi costakiego:
\(\displaystyle{ x * \begin{bmatrix}
15 \ 3 \\ 6\ -3 \end{bmatrix}}\)
= \(\displaystyle{ \begin{bmatrix}
-1 \ 4 \\ 4\ 0 \end{bmatrix}}\)


i co dalej z tym to nie wiem. prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
sir_matin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 374
Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Legnica
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 74 razy

rozwiaz rownanie macerzowe

Post autor: sir_matin »

Musisz znaleźć macierz odwrotną ze wzoru \(\displaystyle{ A^{-1}= \frac{A^{D}}{det(A)}}\), gdzie \(\displaystyle{ A^{D}}\) to macierz dołączona, i pamiętaj, że ta macierz jest z prawej strony więc przenosząc musi być też prawostronna.
ODPOWIEDZ