Napisz równanie płaszczyzny zawierające prostą....
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brzozów
- Podziękował: 2 razy
Napisz równanie płaszczyzny zawierające prostą....
Napisz równanie płaszczyzny zawierające prostą : l: \(\displaystyle{ \frac{x-2}{2} = \frac{y-3}{1} = \frac{z+1}{2}}\) i prostopadłej do płaszczyzny pi : \(\displaystyle{ x+4y-3z+7=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Napisz równanie płaszczyzny zawierające prostą....
Wektor kierunkowy prostej: \(\displaystyle{ \vec{u}=[2,1,2]}\)
Punktem prostej jest \(\displaystyle{ A=(2,3,-1)}\)
Wektorem normalnym płaszczyzny pi jest wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=[1,4,-3]}\)
Szukamy wektora prostopadłego do \(\displaystyle{ u,v}\); w tym celu obliczamy \(\displaystyle{ \vec{u} \times \vec{v}}\)
\(\displaystyle{ \vec{u} \times \vec{v}=[-11,8,7]}\)
Wektorem normalnym szukanej płaszczyzny jest zatem wektor \(\displaystyle{ [-11,8,7]}\); skoro płaszczyzna przechodzi przez punkt A, to opisuje ją równanie:
\(\displaystyle{ -11(x-2)+8(y-3)+7(z+1)=0}\).
Punktem prostej jest \(\displaystyle{ A=(2,3,-1)}\)
Wektorem normalnym płaszczyzny pi jest wektor \(\displaystyle{ \vec{v}=[1,4,-3]}\)
Szukamy wektora prostopadłego do \(\displaystyle{ u,v}\); w tym celu obliczamy \(\displaystyle{ \vec{u} \times \vec{v}}\)
\(\displaystyle{ \vec{u} \times \vec{v}=[-11,8,7]}\)
Wektorem normalnym szukanej płaszczyzny jest zatem wektor \(\displaystyle{ [-11,8,7]}\); skoro płaszczyzna przechodzi przez punkt A, to opisuje ją równanie:
\(\displaystyle{ -11(x-2)+8(y-3)+7(z+1)=0}\).