operator liniowy
operator liniowy
właśnie o zbudowanie macierzy mi głównie chodzi ponieważ nie wiem czy poszczególne "x" mam grupować w kolumnach czy w wierszach, tak samo z " y" i "z"? ( czy ma to znaczenie, w sumie wartość wyznacznika się nie zmieni ale jak to się ma do układu równań?
- przemk20
- Użytkownik
- Posty: 1094
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olesno
- Podziękował: 45 razy
- Pomógł: 236 razy
operator liniowy
maciesz przekształcenia wyglada tak
\(\displaystyle{ A = \left[ \ f ( \left[ 1, 0 , 0 \right] ),
\ f ( \left[ 0, 1 , 0 \right] ), \ f ( \left[ 0, 0 , 1 \right] ) \ \right]}\)
gdzie np
\(\displaystyle{ f ( \left[ 1, 0 , 0 \right]) = \left[ \begin{array} {c} 0 \\ 1 \\ 1 \end{array} \right]}\)
skad
\(\displaystyle{ A = \left[ \begin{array} {ccc} 0&1&1 \\ 1&0&1 \\ 1&1&0 \end{array} \right]}\)
pozdrawiam
\(\displaystyle{ A = \left[ \ f ( \left[ 1, 0 , 0 \right] ),
\ f ( \left[ 0, 1 , 0 \right] ), \ f ( \left[ 0, 0 , 1 \right] ) \ \right]}\)
gdzie np
\(\displaystyle{ f ( \left[ 1, 0 , 0 \right]) = \left[ \begin{array} {c} 0 \\ 1 \\ 1 \end{array} \right]}\)
skad
\(\displaystyle{ A = \left[ \begin{array} {ccc} 0&1&1 \\ 1&0&1 \\ 1&1&0 \end{array} \right]}\)
pozdrawiam