Dyskusja rozwiązalność układu w zależności od parametru m.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
dawido000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 278
Rejestracja: 17 lut 2007, o 18:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 42 razy

Dyskusja rozwiązalność układu w zależności od parametru m.

Post autor: dawido000 »

Wykorzystując algorytm eliminacji Gaussa przeprowadzić dyskusję rozwiązalności i rozwiązać układ równań (m- parametr). Podać interpretację geometryczną otrzymanych rozwiązań.

x+5y+2z=1
-2x-7y-4z=4
x+2y+mz=2

Mi wyszło tak:
rz A = 3 dla m != 2 i 2 dla m = 2
rz B = 3 dla każdego m


Czy to się zgadza?
Potem napisałem:
1. Układ jest sprzeczny dla m = 2
2. Układ ma 1 rozwiązanie dla m !=2
(no i tutaj obliczyłem te rozwiązanie za pomocą eliminacji Gaussa)
y = 2
x = -9 - (14/m-2)
z = 7/m-2

No i jak to przedstawić geometrycznie (tak jak karzą w treści zadania)?
ODPOWIEDZ