odwzorowania...

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
guardiola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 12 lis 2005, o 12:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnawa Dolna
Podziękował: 2 razy

odwzorowania...

Post autor: guardiola »

witam wszystkich mam problem z odwzorowaniem:
35. Niech \(\displaystyle{ f: \RR^2 \to \RR^2}\) bedzie odwzorowaniem takim ze \(\displaystyle{ f(x,y)=(2x+3y+2, 5x-3y+1)}\). Znaleźć obraz prostej \(\displaystyle{ \{(x,y): x+y+1=0\}}\) poprzez to odwzorowanie. Znaleźć odwzorowanie odwrotne do tego odwzorowania.



NIE WIEM JAK MAM ZABRAC SIE DO TEGO ZADANIA PROSZE O WASZA POMOC RADY I WSKAZOWKI Z GORY WSZYSTKIM DZIEKUJE
Ostatnio zmieniony 14 maja 2018, o 14:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
dvd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 gru 2005, o 11:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ...

odwzorowania...

Post autor: dvd »

Może tak: niech obrazem punktu P(x,y) będzie punkt P'(x',y') taki, że
\(\displaystyle{ 2x+3y+2=x'}\)
\(\displaystyle{ 5x-3y+1=y'}\)
Z takiego układu równań wyznacz x i y w zależności od x' i y'. Po pierwsze, dostaniesz wzory opisujące odwzorowanie odwrotne, po drugie, wstawiając to, co otrzymasz, do równania danej prostej, dostaniesz równanie jej obrazu. Aha... w odpowiedzi opuść "primy".
ODPOWIEDZ