Znajdź wspłórzędne wektora
Znajdź wspłórzędne wektora
Wektor \(\displaystyle{ \vec{a}}\) ma długość 4 i tworzy kąt \(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\) z wektorem \(\displaystyle{ \vec{b}=(1, \sqrt{3})}\). Znajdź współrzędne wektora \(\displaystyle{ \vec{a}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
Znajdź wspłórzędne wektora
hmmm wiesz jestem raczej kiepski więc bardzo nie sugeruj się tym co napiszę ale zobacz co wyjdzie kiedy zrobisz to na "cwaniaka":
wektor \(\displaystyle{ (1; \sqrt{3} )}\) kiedy go zaczepimy w środku układu to tworzy z osią OX kąt właśnie \(\displaystyle{ \frac{pi}{3}}\) więc wektor leżący na osi OX zaczepiony w środku układu a mający długość 4 będzie spełniał warunki zadania jego współrzędne to (4;0) ale jak mówię niech lepiej się kto mądrzejszy wypowie
wektor \(\displaystyle{ (1; \sqrt{3} )}\) kiedy go zaczepimy w środku układu to tworzy z osią OX kąt właśnie \(\displaystyle{ \frac{pi}{3}}\) więc wektor leżący na osi OX zaczepiony w środku układu a mający długość 4 będzie spełniał warunki zadania jego współrzędne to (4;0) ale jak mówię niech lepiej się kto mądrzejszy wypowie