liniowo zależne i nie zależne

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
szataniec
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 9 mar 2008, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 6 razy

liniowo zależne i nie zależne

Post autor: szataniec »

Witam kto by mi wyjaśnił jak zrobić te zadania.

a.
\(\displaystyle{ \vec{u}\begin{vmatrix} 2\\1\\1 \end{vmatrix}
\vec{v}\begin{vmatrix} 0\\-1\\1 \end{vmatrix}
\vec{w}\begin{vmatrix} 1\\3\\-1 \end{vmatrix}}\)



b.
\(\displaystyle{ \vec{u}\begin{vmatrix} 2\\-1\\0 \end{vmatrix}
\vec{v}\begin{vmatrix} 0\\-1\\-1 \end{vmatrix}
\vec{w}\begin{vmatrix} 1\\0\\1 \end{vmatrix}}\)


c.
\(\displaystyle{ \vec{u}\begin{vmatrix} 1\\2\\1 \end{vmatrix}
\vec{v}\begin{vmatrix} 0\\-1\\-1 \end{vmatrix}
\vec{w}\begin{vmatrix} -2\\-3\\-1 \end{vmatrix}}\)


d.
\(\displaystyle{ \vec{u}\begin{vmatrix} 2\\0\\1\\1 \end{vmatrix}
\vec{v}\begin{vmatrix} 3\\4\\2\\1 \end{vmatrix}
\vec{w}\begin{vmatrix} 2\\0\\2\\2 \end{vmatrix}}\)


Zbadaj czy podane wektory są liniowo niezależne. Uzasadnij
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

liniowo zależne i nie zależne

Post autor: Zordon »

w 3 pierwszych policz po prostu wyznacznik macierzy utworzonej z tych wektorów (traktowanych jako kolumny), jeśli wyjdzie zero: wektory ln zależne, w p.p. ln niezależne. W ostatnim przykładzie można z definicji, albo od razu zauważyć, że żadnego z tych wektorów nie uda nam się przedstawić w postaci kombinacji liniowej pozostałych (zera na drugiej współrzednej).
ODPOWIEDZ