\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x2-3x3-x4=0\\x1-2x2+bx4=1-2b\\x1-ax2-bx3=5+a \end{array}}\)
witam utknąłem na takim zadaniu =/
dla
A=9
B=1
bardzo proszę o pomoc =/ poniewaz dochodze do jednego punktu a później koniec =/
A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}0&-3&-4&-1\\1&2&0&1\\1&-9&1&0\end{array}\right]}\) no i tutaj na koncu odpowiednio to wiersza 0,1-1,5+9
A= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-3&-1\\1&2&1\\1&-9&0\end{array}\right]}\)
w ogóle dobrze to licze ??
proszę o fachową podpowiedz co źle ew. co do poprawy-- 6 lut 2009, o 10:09 --rzuci ktos na to okiem ??
czy za trudne zadania do rozwiazania ?
Układ równan
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
Układ równan
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x_2-3x_3-x_4=0\\x_1-2x_2+x_4=-1\\x_1-9x_2-x_3=14 \end{array}}\)
Zamieniam wiersz III z I i eliminacje Gaussa.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&-9&-1&0&14\\1&-2&0&1&-1\\0&1&-3&-1&0\end{array}\right] \underline {II-I} \left[\begin{array}{ccccc}1&-9&-1&0&14\\0&7&1&1&-15\\0&1&-3&-1&0\end{array}\right]\underline {II-7III}\left[\begin{array}{ccccc}1&-9&-1&0&14\\0&0&22&8&-15\\0&1&-3&-1&0\end{array}\right]}\).
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 22x_3+8x_4=-15\\x_2-3x_3-x_4=0\\x_1-9x_2-x_3=14 \end{array}}\)
Układ nieoznaczony. Wybieramy którąś z niewiadomych za parametr(zmienną decyzyjną) i mamy rozwiązanie.
Zamieniam wiersz III z I i eliminacje Gaussa.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}1&-9&-1&0&14\\1&-2&0&1&-1\\0&1&-3&-1&0\end{array}\right] \underline {II-I} \left[\begin{array}{ccccc}1&-9&-1&0&14\\0&7&1&1&-15\\0&1&-3&-1&0\end{array}\right]\underline {II-7III}\left[\begin{array}{ccccc}1&-9&-1&0&14\\0&0&22&8&-15\\0&1&-3&-1&0\end{array}\right]}\).
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 22x_3+8x_4=-15\\x_2-3x_3-x_4=0\\x_1-9x_2-x_3=14 \end{array}}\)
Układ nieoznaczony. Wybieramy którąś z niewiadomych za parametr(zmienną decyzyjną) i mamy rozwiązanie.