Metodą eliminacji Gaussa rozwiąż układ równań liniowych...
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x+2y+3z=14\\
4x+3y-z=7\\
x-y+z=2\end{array}}\)
Eliminacja metodą Gaussa
Eliminacja metodą Gaussa
\(\displaystyle{ \begin{cases}
x+2y+3z=14 \\
4x+3y-1z=7 \\
x-1y+z=2 \\
\end{cases} \Leftrightarrow
\begin{cases}
x+2y+3z=14 \\
-5y-13z=-49 \\
-3y-2z=-12 \\
\end{cases} \Leftrightarrow
\begin{cases}
x-2.2z=-5.6 \\
y+2.6z=9.8 \\
5.8z=17.4 \\
\end{cases} \Leftrightarrow
\begin{cases}
x=1 \\
y=2 \\
z=3 \\
\end{cases}}\)
x+2y+3z=14 \\
4x+3y-1z=7 \\
x-1y+z=2 \\
\end{cases} \Leftrightarrow
\begin{cases}
x+2y+3z=14 \\
-5y-13z=-49 \\
-3y-2z=-12 \\
\end{cases} \Leftrightarrow
\begin{cases}
x-2.2z=-5.6 \\
y+2.6z=9.8 \\
5.8z=17.4 \\
\end{cases} \Leftrightarrow
\begin{cases}
x=1 \\
y=2 \\
z=3 \\
\end{cases}}\)