Metodą eliminacji Gaussa rozwiąż układ równań liniowych...
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}x+2y+3z=14\\
4x+3y-z=7\\
x-y+z=2\end{array}}\)
algorytm Gaussa
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
algorytm Gaussa
miałaś macierze? Postaraj się sprawdzić taką do postaci schodkowej zredukowanej:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&14\\4&3&-1&7\\1&-1&1&2\end{array}\right]}\)
mogę zredukować, ale to więcej pisania niż rozwiązywania.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&2&3&14\\4&3&-1&7\\1&-1&1&2\end{array}\right]}\)
mogę zredukować, ale to więcej pisania niż rozwiązywania.
algorytm Gaussa
Czy miałam macierze- aż jeden wykład... Szkoda,że ja tylko turystykę studiuje, a nie matematykę... Postaram się to jakoś ugryźć...
algorytm Gaussa
zapraszamy na matematyke, u Nas jest duzo wolnego miejsca;] wytlumaczyc kolezance operacje wierszowe?
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 4 lut 2009, o 12:32
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 1 raz
algorytm Gaussa
to będzie w praktyce układ Cramera więc nie trzeba tego robić aż z Gaussa trzeba sprowadzić macierz do postaci jednostkowej czyli po przekątnej mają być same jedynki a reszta to zera
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
algorytm Gaussa
nie wiem, mi się wydawało, ze jeśli mamy redukować macierz to jest właśnie metoda Gaussa Np. liczenie wyznacznika macierzy "metodą gaussa" To redukowanie jej za pomoca operacji elementarnychpogrzex pisze:to będzie w praktyce układ Cramera więc nie trzeba tego robić aż z Gaussa trzeba sprowadzić macierz do postaci jednostkowej czyli po przekątnej mają być same jedynki a reszta to zera