2 zadania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

2 zadania

Post autor: Dedemonn »

Proszę o sprawdzenie:

Zadanie 1.

Wykazać:

\(\displaystyle{ Lin(LinA) = LinA}\)


Niech \(\displaystyle{ A = \{v_1,v_2, ... , v_n\}}\)

\(\displaystyle{ Lin(LinA) = Lin( \{ \alpha_1v_1 + \alpha_2v_2 + ... + \alpha_nv_n \ : \alpha_i \in \mathbb{R} \} ) = \\
= \{ \beta_1\alpha_1v_1 + \beta_2\alpha_2v_2 + ... + \beta_n\alpha_nv_n : \beta_i\alpha_i \in \mathbb{R} \} = \\
= \{ \gamma_1v_1 + \gamma_2v_2 + ... + \gamma_nv_n : \gamma_i \in \mathbb{R} \} = LinA}\)





Zadanie 2.

Zbadać liniową niezależność zbioru funkcji:

\(\displaystyle{ A = \{1, sinx, cosx \}}\)

Zadanie to zostało rozwiązane na ćwiczeniach w ten sposób:

\(\displaystyle{ \forall_{x}}\) ma zachodzić \(\displaystyle{ \alpha_1+\alpha_2sinx + \alpha_3cosx = 0}\)

\(\displaystyle{ x = 0 \Rightarrow \ \alpha_1+\alpha_3 = 0 \\
x= \frac{\pi}{2} \Rightarrow \ \alpha_1+\alpha_2 = 0 \\
x = -\frac{\pi}{2} \Rightarrow \ \alpha_1-\alpha_2 = 0}\)


Z tego otrzymujemy, że \(\displaystyle{ \alpha_1 = \alpha_2 = \alpha_3 = 0}\)


Jeśli to rozwiązanie jest poprawne, to co się dzieje, gdy

\(\displaystyle{ x = \pi \Rightarrow \ 1 - 1 = 0}\) , dla \(\displaystyle{ \alpha_1 = \alpha_2 = \alpha_3 = 1}\)

?

Więc przecież istnieje taki x, że dla niezerowych skalarów równanie zachodzi...


Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ