układ równań - jak to rozwiązać

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
kszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna

układ równań - jak to rozwiązać

Post autor: kszy »

Witam serdecznie jestem nowym userem tego forum. Znalazłem na tym forum wiele przydatnych rzeczy dotyczących macierzy. Jutro mam egzamin poprawkowy z tego i jednej rzeczy nie rozumiem- jak rozwiązać układ równań z 4 niewiadomymi za pomocą macierzy. Jak uzasadnić odpowiedź w związku z ilością rozwiązań.
Przykład zadania:
x+2y+3z+4t=5
2x+4y-3z-t=6
x+y+z+t=1
2x-y+3z-4t=9

to jest mój przykład z głowy, który pamiętam z ostatniego egzaminu - w sensie jego złożenie. Pewnie nie da się tego konkretnego przykładu rozwiązać ale nie rozumiem gdy nie ma tego zera :/
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

układ równań - jak to rozwiązać

Post autor: Dedemonn »

4 równania, 4 niewiadome -> .

I jakiego zera nie ma? :O
kszy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 4 lut 2009, o 12:19
Płeć: Mężczyzna

układ równań - jak to rozwiązać

Post autor: kszy »

a moglby mi to ktos rozpisac??
<prosi>
jak rozwiazac to za pomocą rzędów macierzy??;>
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

układ równań - jak to rozwiązać

Post autor: Dedemonn »

... -Capellego
ODPOWIEDZ