Niech A będzie antysymetryczną macierzą stopnia 1997. Oblicz:
\(\displaystyle{ 1996A-1998A^{T}}\)
macierz antysymetryczna
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
macierz antysymetryczna
Jesli antysymetryczna to taka, ze:
\(\displaystyle{ A^T=-A}\)
to:
\(\displaystyle{ 1996A-1998A^T=1996A+1998A=3994A=2\cdot 1997 A}\)
ale cos mi w tym zadaniu nie pasuje. Pewnie czegos nie rozumiem.
\(\displaystyle{ A^T=-A}\)
to:
\(\displaystyle{ 1996A-1998A^T=1996A+1998A=3994A=2\cdot 1997 A}\)
ale cos mi w tym zadaniu nie pasuje. Pewnie czegos nie rozumiem.
-
- Użytkownik
- Posty: 670
- Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
- Podziękował: 98 razy
- Pomógł: 37 razy
macierz antysymetryczna
tak teraz patrzę, i zauważyłem że nie napisałem części polecenia.
W poleceniu jest: oblicz wyznacznik tego wyrażenia(podanego w pierwszym poście)
W poleceniu jest: oblicz wyznacznik tego wyrażenia(podanego w pierwszym poście)