diagonalizacja macierzy 3x3

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Nomed
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 31 sty 2009, o 18:24
Płeć: Mężczyzna

diagonalizacja macierzy 3x3

Post autor: Nomed »

Mam zadanie które niby nie jest trudno ale za nic nie chce mi wyjść.
1)Sprawdzić czy macierz jest diagonalna.
2)Podać postać diagonalną C
3)Macierz W która przeprowadza odpowiednią zmianę baz
4)Podać równanie łączące macierze A, C i W
Macierz wygląda następująco
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}2&-3&9\\2&\frac{-7}{2}&\frac{9}{2}\\1&-2&5\end{array}\right]}\)
ODPOWIEDZ