Może ktoś udzielić pomocy w rozwiązaniu zadania.
Znaleźć Ker f, baze Ker f oraz dim ker f gdzie
\(\displaystyle{ f:\mathbb R^4\in(x,y,z,t)\longmapsto f(x,y,z,t)=(x+2y,x+z-t)\in\mathbb R^2}\)
Jądro przekształcenia liniowego...
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 31 sty 2009, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 31 sty 2009, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 2 razy
Jądro przekształcenia liniowego...
No ok tyle to i ja wiem, ale mając 2 równania z czterema zmiennymi to oznacza że będą 2 wektory w bazie tego jądra?
Jądro przekształcenia liniowego...
\(\displaystyle{ \begin{cases}x=\beta-\alpha\\y=0,5\alpha-0,5\beta\\z=\alpha \\t=\beta \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \left(\beta-\alpha;0,5\alpha-0,5\beta;\alpha;\beta \right)}\)
\(\displaystyle{ \alpha \left( -1;0,5;1;0\right) +\beta \left(1;-0,5;0;1 \right)}\)
wektory są bazą, dim =2
wydaje mi się że tak ma być
\(\displaystyle{ \left(\beta-\alpha;0,5\alpha-0,5\beta;\alpha;\beta \right)}\)
\(\displaystyle{ \alpha \left( -1;0,5;1;0\right) +\beta \left(1;-0,5;0;1 \right)}\)
wektory są bazą, dim =2
wydaje mi się że tak ma być