Proszę o pomoc w zrozumieniu czwartego warunku iloczynu skalarnego, który brzmi:
\(\displaystyle{ ( \vec{u},\vec{u}) \ge 0}\)
Na przykładzie następującym:
\(\displaystyle{ (\vec{x},\vec{x}) = 3x_{1}^{2} - 4x_{1}x_{2} + 4x_{2}^{2}}\)
Wiem, ze jest to trójmian kwadratowy zmiennej x, dla którego \(\displaystyle{ \Delta = -32(x_{2})^{2} \le 0}\). Ale dlaczego stad wynika, ze \(\displaystyle{ (\vec{x},\vec{x}) \ge 0}\)?
Iloczyn skalarny
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Iloczyn skalarny
Skoro delta jest zawsze niedodatnia, to trójmian albo nie ma pierwiastków (i skoro współczynnik przy \(\displaystyle{ x-{1}^{2}}\) jest dodatni, to wykres trójmianu leży zawsze nad osią Ox, czyli nie osiąga wartości ujemnych) albo ma jeden pierwiastek przy \(\displaystyle{ x_{2}=0}\) (ale wtedy wykres jest styczny do osi Ox i poza punktem \(\displaystyle{ x_{0}=0}\) nie osiąga wartości niedodatnich dla żadnego x).
Ogólnie \(\displaystyle{ (\vec{x},\vec{x})=|\vec{x}| \ge 0}\)
Ogólnie \(\displaystyle{ (\vec{x},\vec{x})=|\vec{x}| \ge 0}\)