dziedzina i pochodna
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
dziedzina i pochodna
umie. ale nie w tym dziale!!
\(\displaystyle{ 1- x^{2}>0}\)- to jest Twoja dziedzina
pochodną łatwo sie liczy.
\(\displaystyle{ 1- x^{2}>0}\)- to jest Twoja dziedzina
pochodną łatwo sie liczy.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
dziedzina i pochodna
sory za dział!
to jest całe rozwiązanie ??-- 1 lut 2009, o 21:12 --mógłby ktoś napisać całe rozwiązanie ?
to jest całe rozwiązanie ??-- 1 lut 2009, o 21:12 --mógłby ktoś napisać całe rozwiązanie ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
dziedzina i pochodna
całe rozwiązanie tego zadania to jest f'(x)= \frac{-2x}{1-x^{2}}
i tyle tylko??
i tyle tylko??
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
dziedzina i pochodna
Mamy funkcję \(\displaystyle{ f(x)=ln(1-x^{2})}\), zauważamy że jest to funkcja złożona postaci \(\displaystyle{ f(g(x))}\), następnie korzystamy ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
\(\displaystyle{ f(g(x))=g'(x)*f'(g(x))}\), czyli w tym przypadku otrzymujemy
\(\displaystyle{ (ln(1-x^{2}))'=-2x*\frac{1}{1-x^{2}}=\frac{-2x}{1-x^{2}}=\frac{2x}{x^{2}-1}}\)
\(\displaystyle{ f(g(x))=g'(x)*f'(g(x))}\), czyli w tym przypadku otrzymujemy
\(\displaystyle{ (ln(1-x^{2}))'=-2x*\frac{1}{1-x^{2}}=\frac{-2x}{1-x^{2}}=\frac{2x}{x^{2}-1}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 28 sty 2009, o 14:46
- Płeć: Mężczyzna
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 lut 2008, o 22:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
dziedzina i pochodna
Mógłby ktos ta dziedzine napisac w formie koncowej ,bo wlasnie nie wiem jak jest z tym \(\displaystyle{ -x ^{2}}\).miodzio1988 pisze:umie. ale nie w tym dziale!!
\(\displaystyle{ 1- x^{2}>0}\)- to jest Twoja dziedzina
pochodną łatwo sie liczy.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 lut 2008, o 22:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
dziedzina i pochodna
Zeby nie zakladac nowego tematu ,dziedzina funkcji czegos takiego :
1 . \(\displaystyle{ \frac{x}{lnx}}\)
2 . \(\displaystyle{ \frac{-x ^{} }{x ^{2} +4}}\)
1 . \(\displaystyle{ \frac{x}{lnx}}\)
2 . \(\displaystyle{ \frac{-x ^{} }{x ^{2} +4}}\)
- Nakahed90
- Użytkownik
- Posty: 9096
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 1871 razy
dziedzina i pochodna
\(\displaystyle{ lnx\neq0 \iff x\neq1 \wedge x>0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+4\neq 0 \iff x\in R}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+4\neq 0 \iff x\in R}\)
Ostatnio zmieniony 4 lut 2009, o 23:08 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.