Obliczyć długość wektora

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Macius700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 482
Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 27 razy

Obliczyć długość wektora

Post autor: Macius700 »

Dane są trzy wektory komplanarne \(\displaystyle{ \vec{a} ,\vec{b} , \vec{c}}\) przy czym \(\displaystyle{ |\vec{a}|=2}\) , \(\displaystyle{ |\vec{b}|=2}\) , \(\displaystyle{ |\vec{c}|=4}\) , \(\displaystyle{ \vec{a}, \vec{b}=\pi/3}\) , \(\displaystyle{ \vec{b} , \vec{c} =\pi/6}\). Obliczyć długość wektora \(\displaystyle{ \vec{u}=\vec{a}-\vec{b}+2\vec{c}}\) według wzoru \(\displaystyle{ |\vec{u}|=\sqrt{\vec{u} \cdot \vec{u}}}\)
ODPOWIEDZ