Macierze
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
Macierze
Witam. Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć dwa przykłady? Będę bardzo wdzięczna.
1. R \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&2&1&3\\1&4&0&4\end{array}\right]}\)
2. R \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&2&1&3\\1&6&1&7\end{array}\right]}\)
Nie rozumiem jakie przekształcenia trzeba wykonać żeby otrzymać macierz 3x3 i jak to zrobić
1. R \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&2&1&3\\1&4&0&4\end{array}\right]}\)
2. R \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&2&1&3\\1&6&1&7\end{array}\right]}\)
Nie rozumiem jakie przekształcenia trzeba wykonać żeby otrzymać macierz 3x3 i jak to zrobić
- Tur!
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Macierze
No niestety pomyliła Pani Algebre z Analizą.. no ale zdarza się.
Co do przykładu, Macierze co prawda przerobiliśmy, ale o takich przekształceniach mi nic nie wiadomo
w google również nie mogę nic znaleźć na ten temat. Może z macierzy 3x4 na macierz 4x3 to już prędzej tworząc macierz Transponowaną.
Więc przepraszam, ale nie pomogę.
Co do przykładu, Macierze co prawda przerobiliśmy, ale o takich przekształceniach mi nic nie wiadomo
w google również nie mogę nic znaleźć na ten temat. Może z macierzy 3x4 na macierz 4x3 to już prędzej tworząc macierz Transponowaną.
Więc przepraszam, ale nie pomogę.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
Macierze
Wiem że trzeba przekształcać wiersze bądź kolumny tak aby powstało jak najwięcej zer i żeby powstała macierz 3x3. Może to panu coś podpowie...
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
Macierze
Wydaje mi sie że tak, ale nie jestem pewna. Polecenie jest : "Oblicz". Właśnie dostalam odpowiedzi do tego zadania więc może to Wam coś powie:
1. = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&2&1&3\\1&0&-2&-2\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&2&1&3\\0&0&0&-1\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-2&-1\\2&1&3\\0&0&-1\end{array}\right]}\) = 3
Z macierzą 3x3 nie mam problemu, nie wiem tylko w jaki sposób przekształcić macierz pierwotną do macierzy 3x3.
1. = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&2&1&3\\1&0&-2&-2\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}1&0&-2&-1\\0&2&1&3\\0&0&0&-1\end{array}\right]}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&-2&-1\\2&1&3\\0&0&-1\end{array}\right]}\) = 3
Z macierzą 3x3 nie mam problemu, nie wiem tylko w jaki sposób przekształcić macierz pierwotną do macierzy 3x3.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Macierze
Tu chodzi o pokazanie, że istnieje minor 3x3 o niezerowym wyznacznik (=rząd macierzy jest równy 3). Jest kilka sposobów na liczenie rzędu. Jest to generalnie bardzo proste - możesz dodawać/odejmować/zamieniać miejscami zarówno wiersze jak i kolumny. Sprowadzasz za pomocą tych operacji macierz wyjściową do macierzy "diagonalnej".
\(\displaystyle{ rz \left[ \begin{array}{cccc} 1&0&-2&-1 \\ 0&2&1&3 \\ 1&6&1&7 \end{array} \right] =
rz \left[ \begin{array}{cccc} 1&0&-2&-1 \\ 0&2&1&3 \\ 0&6&3&8 \end{array} \right] =\\=
rz \left[ \begin{array}{cccc} 1&0&-2&-1 \\ 0&2&1&3 \\ 0&0&0&-1 \end{array} \right] = 3}\)
\(\displaystyle{ rz \left[ \begin{array}{cccc} 1&0&-2&-1 \\ 0&2&1&3 \\ 1&6&1&7 \end{array} \right] =
rz \left[ \begin{array}{cccc} 1&0&-2&-1 \\ 0&2&1&3 \\ 0&6&3&8 \end{array} \right] =\\=
rz \left[ \begin{array}{cccc} 1&0&-2&-1 \\ 0&2&1&3 \\ 0&0&0&-1 \end{array} \right] = 3}\)
- Tur!
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 27 sty 2009, o 22:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 7 razy
Macierze
lol bylem dzisiaj u naszego wykladowcy (przed chwila) i pytam sie jak to zrobic, a on do mnie:
"W jaki sposob przeksztalcic, o co Panu w ogole chodzi"
- no przeksztalcic macierz 3x4 na macierz 3x3, jakies wskazowki, twierdzenie jakie zastosowac
"A jak Pan czuje te przeksztacenie, prosze sie zastanowic i nie przychodzic do mnie z takimi bzurami"
i tak wyglada pomoc od strony wykladowcow na wydziale...
Jak ktos wie niech napisze z jakiego twierdzenia skorzystac, bo sam jestem ciekawy.
Pozdrawiam
P.S. przepraszam, ze pisze bez znakow polskich ale pisze z wydzialu.
"W jaki sposob przeksztalcic, o co Panu w ogole chodzi"
- no przeksztalcic macierz 3x4 na macierz 3x3, jakies wskazowki, twierdzenie jakie zastosowac
"A jak Pan czuje te przeksztacenie, prosze sie zastanowic i nie przychodzic do mnie z takimi bzurami"
i tak wyglada pomoc od strony wykladowcow na wydziale...
Jak ktos wie niech napisze z jakiego twierdzenia skorzystac, bo sam jestem ciekawy.
Pozdrawiam
P.S. przepraszam, ze pisze bez znakow polskich ale pisze z wydzialu.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
Macierze
Wiem, że w pierwszym przekształceniu trzeba do wiersza trzeciego dodać wiersz pierwszy pomnożony przez -2 a w kolejnym od wiersza trzeciego odjąć wiersz pierwszy. Następnie wyrzucić pierwszą kolumnę i policzyć wyznacznik macierzy 3x3. Tylko nie mam pojęcia dlaczego brane są pod uwagę akurat te wiersze i w taki sposób...skąd się to wzięło???
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Macierze
To co koleżanka prezentuje to próba zastosowania rozwiniecia Laplace'a, ale w tym przypadku to nie zadziała gdyz rozwinięcie to stosujemy wyłącznie do macierzy kwadratowych.monikab120 pisze:Wiem, że w pierwszym przekształceniu trzeba do wiersza trzeciego dodać wiersz pierwszy pomnożony przez -2 a w kolejnym od wiersza trzeciego odjąć wiersz pierwszy. Następnie wyrzucić pierwszą kolumnę i policzyć wyznacznik macierzy 3x3. Tylko nie mam pojęcia dlaczego brane są pod uwagę akurat te wiersze i w taki sposób...skąd się to wzięło???
Ponadto proponuję przepisać dokładne polecenie jakie jest do zadania, bo to które jest w tej chwili jest awykonalne.
Jedyne co przychodzi mi do głowy to:
transponowanie jednej z macierzy np.1 a nastepnie pomnozenie macierzy 2 przez macierz transponowaną (lub odwrotnie tzn. transponowac macierz 2 i wymnozyc 1 przez 2 transponowana). Wówczas otrzymamy z tych 2macierzy 1 macierz 3x3
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
Macierze
Teraz to już nic nie rozumiem. Polecenie brzmi: "Oblicz":(
a rozwiązanie które zaprezentowałam było podane przez profesora na wykładach
a rozwiązanie które zaprezentowałam było podane przez profesora na wykładach
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
Macierze
najlepiej sprowadzic do postaci schodkowej i policzyć ile "schodków" powstaniemonikab120 pisze:Ok, ale jak obliczyć ten rząd? Nie rozumiem tego jak się to oblicza
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 3 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Kobieta