rząd macierzy
rząd macierzy
mam problem i prosze o pomoc.musze wyznaczyc rzad tej macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}3&1&2&-1&7\\0&1&0&2&1\\3&2&2&1&8\\0&1&1&5&4\\-3&-1&-1&4&2\end{array}\right]}\)
moze mi ktos powiedziec jak to zrobic?
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccccc}3&1&2&-1&7\\0&1&0&2&1\\3&2&2&1&8\\0&1&1&5&4\\-3&-1&-1&4&2\end{array}\right]}\)
moze mi ktos powiedziec jak to zrobic?
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, o 22:16 przez miloszrw, łącznie zmieniany 1 raz.
rząd macierzy
i tu mam kolejne pytanie:w takim wypadku trzeba standardowo obnizyc macierz do wymiaru 3x3,tak?miodzio1988 pisze:policzy najpierw kolega wyznacznik tej macieRZy. Ile on jest rowny?
rząd macierzy
ja tam z rozwinienia Laplace'a obnizam do macierz 2 na 2 ale jak kto lubi;]policzy kolega ten wyznacznik';]
rząd macierzy
ehhhhhhhhhhh niech lepiej kolega sobie szybko przypomni bo rzad macierz na nas czeka;]
rząd macierzy
wiedzialem tylko nie wiedzialem jak to sie nazywa:p
czyli przy kazdym minorze trzeba liczyc wyznacznik(np Laplacem),tak?
czyli przy kazdym minorze trzeba liczyc wyznacznik(np Laplacem),tak?
rząd macierzy
czyli to bedzie strasznie czasochlonne:/
no trudno,ale powinienem sobie poradzic z tym sam
wielkie dzieki za wyjasnienie,rano postaram sie zamiescic wynik to mi moze powiesz czy dobrze zrobilem
no trudno,ale powinienem sobie poradzic z tym sam
wielkie dzieki za wyjasnienie,rano postaram sie zamiescic wynik to mi moze powiesz czy dobrze zrobilem
- Dedemonn
- Użytkownik
- Posty: 689
- Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z kompa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 137 razy
rząd macierzy
Chyba oci***liście z tym liczeniem wyznacznika (milosz chyba do dzisiaj liczy ten wyznacznik). Ta metoda tutaj akurat jest bardzo nieoptymalna.
Przy macierzach większych rozmiarów chyba bez mrugnięcia okiem lepiej sprawdzać ją do postaci schodkowej:
\(\displaystyle{ rz\begin{bmatrix}3&1&2&-1&7\\0&1&0&2&1\\3&2&2&1&8\\0&1&1&5&4\\-3&-1&-1&4&2\end{bmatrix} = W_5+W_3 , W_3-W_1 = \\ rz\begin{bmatrix} 3 & 1 & 2 & -1 & 7 \\ 0 & 1 & 0 & 2 & 1 \\ 0 & 1 & 0 & 2 & 1 \\ 0 & 1 & 1 & 5 & 4 \\ 0 & 1 & 1 & 5 & 10 \end{bmatrix} = W_3-W_2, W_5-W_4 = \\ rz\begin{bmatrix} 3 & 1 & 2 & -1 & 7 \\ 0 & 1 & 0 & 2 & 1\\ 0 & 1 & 1 & 5 & 4 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 6 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \end{bmatrix} = W_3 - W_2 = \\
rz\begin{bmatrix} 3 & 1 & 2 & -1 & 7 \\ 0 & 1 & 0 & 2 & 1 \\ 0 & 0 & 1 & 3 & 3 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 6 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \end{bmatrix} = 4}\)
PS. To pisanie \(\displaystyle{ = W_3+W_{666} =}\) nie jest zbyt poprawne, dlatego jeśli już ktoś tak pisze, to niech to pisze zaraz nad znakiem równości.
Pozdrawiam.
Przy macierzach większych rozmiarów chyba bez mrugnięcia okiem lepiej sprawdzać ją do postaci schodkowej:
\(\displaystyle{ rz\begin{bmatrix}3&1&2&-1&7\\0&1&0&2&1\\3&2&2&1&8\\0&1&1&5&4\\-3&-1&-1&4&2\end{bmatrix} = W_5+W_3 , W_3-W_1 = \\ rz\begin{bmatrix} 3 & 1 & 2 & -1 & 7 \\ 0 & 1 & 0 & 2 & 1 \\ 0 & 1 & 0 & 2 & 1 \\ 0 & 1 & 1 & 5 & 4 \\ 0 & 1 & 1 & 5 & 10 \end{bmatrix} = W_3-W_2, W_5-W_4 = \\ rz\begin{bmatrix} 3 & 1 & 2 & -1 & 7 \\ 0 & 1 & 0 & 2 & 1\\ 0 & 1 & 1 & 5 & 4 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 6 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \end{bmatrix} = W_3 - W_2 = \\
rz\begin{bmatrix} 3 & 1 & 2 & -1 & 7 \\ 0 & 1 & 0 & 2 & 1 \\ 0 & 0 & 1 & 3 & 3 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 6 \\ 0 & 0 & 0 & 0 & 0 \end{bmatrix} = 4}\)
PS. To pisanie \(\displaystyle{ = W_3+W_{666} =}\) nie jest zbyt poprawne, dlatego jeśli już ktoś tak pisze, to niech to pisze zaraz nad znakiem równości.
Pozdrawiam.