parametry przekształcenie liniowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
ta_paula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 92
Rejestracja: 25 paź 2006, o 20:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: LBL
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 4 razy

parametry przekształcenie liniowe

Post autor: ta_paula »

Mamy odwzorowanie \(\displaystyle{ T:R ^{3} \rightarrow R ^{3}}\) takie, że \(\displaystyle{ T(x,y,z)=(ax+2y,-6y+z,3x+az+b)}\)

dla jakich parametrów a,b T jest przekształceniem liniowym a dla jakich jest odwracalne?
Awatar użytkownika
Ptaq666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 478
Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Piła / Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 154 razy

parametry przekształcenie liniowe

Post autor: Ptaq666 »

1. liniowość
Sprawdź, czy (i dla jakich parametrów) \(\displaystyle{ T(x_{1}+x_{2},y_{1}+y_{2},z_{1}+z_{2}) = T(x_{1},y_{1},z_{1})+T(x_{2},y_{2},z_{2})}\)

oraz, czy (i dla jakich parametrów) \(\displaystyle{ T(\alpha x,\alpha y,\alpha z)=\alpha T(x,y,z)}\)

2. a z tą odwracalnością, to bym musiał pomyśleć chwilę, jutro ci napiszę jak rozkminię
ODPOWIEDZ