Diagonalizacja

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
pbn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:45
Płeć: Mężczyzna

Diagonalizacja

Post autor: pbn »

Mam macierz \(\displaystyle{ A = \left[\begin{array}{ccc}-14&-32&-14\\4&10&8\\-4&-8&0\end{array}\right]}\)
i mam znaleźć macierz diagonalną D oraz macierz C dla:
\(\displaystyle{ A = C * D * C ^{-1}}\)
oraz dla:
\(\displaystyle{ A = C^{-1} * D * C}\)

Jak to się robi?
wszystkie materiały jakie znalazłem dotyczyły sytuacji, kiedy jest znana macierz D i trzeba znaleźć macierz A.
ODPOWIEDZ