Dla przekształceń liniowych wyznaczyć KerT, dim KerT itd.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
madzia19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 sty 2009, o 15:41
Płeć: Kobieta

Dla przekształceń liniowych wyznaczyć KerT, dim KerT itd.

Post autor: madzia19 »

Dla przekształceń liniowych wyznaczyć \(\displaystyle{ KerT}\), \(\displaystyle{ dim}\) \(\displaystyle{ KerT}\), \(\displaystyle{ dim}\) \(\displaystyle{ ImT}\).

\(\displaystyle{ a) T:R^5 \rightarrow R^3:T([a,b,c,d,e]^T)=}\)

\(\displaystyle{ \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
a - b + c - d \\
b - d + e \\
a + b + c - 2d + e\\
\end{array}\right]}\)



\(\displaystyle{ b) T:R^4 \rightarrow R^4:T([a,b,c,d]^T)=}\)

\(\displaystyle{ \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}
a + 2b + 2c \\
-a + b + d \\
b + c - d \\
ab + c - d \\
\end{array}\right]}\)


O co w tym chodzi?}\)
}\)
ODPOWIEDZ