Znajdz Baze C

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
tomek898
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 141
Rejestracja: 8 wrz 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdz Baze C

Post autor: tomek898 »

Znajdz baze C dla macierzy A.

A=\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 4&9\\-4&-8\end{bmatrix}}\)

Postać Jordana to:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} -2&1\\0&-2\end{bmatrix}}\)

Teraz: spełnia\(\displaystyle{ (a+2E)^2 X=0}\) i nie spełnia \(\displaystyle{ (A+2E)X=0}\)
Jako że A+2E do kwadratu to macierz zerowa więc przyjmuje \(\displaystyle{ X=[t, w]^T}\)
z drugiego równania wychodzi 2x1=-3x2 więc przyjmuje \(\displaystyle{ X=[g, (-3/2)g]^T}\)
I nie wiem jak dobrać C żeby się zgadzało np -1 0 ?
ODPOWIEDZ