Mam problem z pewnym zadaniem :
" Dla jakich wartości p układ równań
\(\displaystyle{ px + 2y = 4 \\ 3x + (1+p)y = 1}\)
nie ma rozwiązań ?"
Układ równań z parametrem
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
Układ równań z parametrem
rozwiaz uklad rownan metoda wyznacznikow.
niech \(\displaystyle{ W=0 \ i\ W_x\not=0 \ lub\ W=0 \ i \ W_y\not=0}\) to uklad nie ma rozwiazan
niech \(\displaystyle{ W=0 \ i\ W_x\not=0 \ lub\ W=0 \ i \ W_y\not=0}\) to uklad nie ma rozwiazan
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 16 paź 2016, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Układ równań z parametrem
\(\displaystyle{ detW= p^2+P-6}\)
\(\displaystyle{ p1=-3}\)
\(\displaystyle{ p2=2}\)
Czyli wyznacznik \(\displaystyle{ W = 0}\) jeśli \(\displaystyle{ p1=-3}\) lub \(\displaystyle{ p2=2}\) ?
i teraz jeśli \(\displaystyle{ Wx = 0}\) i \(\displaystyle{ Wy = 0}\) to wtedy byłoby nieskonczenie wiele rozwiązań?
dlatego:
\(\displaystyle{ Wx: p \neq -1}\)
\(\displaystyle{ Wy: p \neq 12}\)
bo dla tych \(\displaystyle{ p}\), \(\displaystyle{ Wx}\) i \(\displaystyle{ Wy}\) równają się \(\displaystyle{ 0}\).
dobrze rozumiem?
\(\displaystyle{ p1=-3}\)
\(\displaystyle{ p2=2}\)
Czyli wyznacznik \(\displaystyle{ W = 0}\) jeśli \(\displaystyle{ p1=-3}\) lub \(\displaystyle{ p2=2}\) ?
i teraz jeśli \(\displaystyle{ Wx = 0}\) i \(\displaystyle{ Wy = 0}\) to wtedy byłoby nieskonczenie wiele rozwiązań?
dlatego:
\(\displaystyle{ Wx: p \neq -1}\)
\(\displaystyle{ Wy: p \neq 12}\)
bo dla tych \(\displaystyle{ p}\), \(\displaystyle{ Wx}\) i \(\displaystyle{ Wy}\) równają się \(\displaystyle{ 0}\).
dobrze rozumiem?