postac krawedziowa prostej

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
evelinaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 25 paź 2008, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z daleka ;p
Podziękował: 105 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: evelinaa »

Witam
mam nastepujacy problem z zadaniem, mam taki uklad rownan :

\(\displaystyle{ \begin{cases} X+Y+2Z-4=0 \\ 2X-Y+3Z-5\end{cases}}\)

podany wektor u[5,1,-3]

a ja musze wyznaczyc postac parametryczna prostej metoda krawedziowa. umialabym to zrobic gdybym miala podane wspolrzedne punktu, do ktorych nie moge dojsc.

\(\displaystyle{ \begin{cases} X=-Y-2Z+4 \\ 2(-Y-2Z+4)-Y+3Z-5 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ -3Y-Z-3=0}\)

\(\displaystyle{ Z=-3Y +3}\)
no i dalej mam niewiadome, wiec nie wiem jak to dalej liczyc. czy np. za ktoras zmienna podstawiam sobie dowolna cyfre i wtedy wyliczam pozostale niewiadome?
Awatar użytkownika
Luxy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 7 gru 2008, o 14:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Location Location Location
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 15 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: Luxy »

Hm... gdyby dane były współrzędne punktu, to raczej nikt nie zadałby takiego zadania.
Jak masz układ dwóch równań z 3 niewiadomymi, to ciężko rozwiązać inną metodą niż macierzową. Poza tym nie rozumiem co to znaczy "wyznaczyć postać parametryczną prostej metodą krawędziową", bo z tego co wiem prosta może mieć postać parametryczną, jak i krawędziową. Ale o metodzie krawędziowej nie słyszałem nigdy. Więc proszę sprecyzować polecenie zadania.
evelinaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 459
Rejestracja: 25 paź 2008, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z daleka ;p
Podziękował: 105 razy

postac krawedziowa prostej

Post autor: evelinaa »

oj przepraszam, zla tresc wpisalam, juz poprawiam mialo byc wyznacz postac parametryczna prostej danej w sposob krawedziowy;
ODPOWIEDZ