\(\displaystyle{ f: R^{3} -> R^{2}}\)
\(\displaystyle{ f( x_{1}, x_{2}, x_{3}) = \left(x_{1}+2x_{3}, x_{2}-2x_{3} \right)}\)
w przestrzeniach \(\displaystyle{ R^{3}, R^{2}}\) przyjęto bazy standardowe
znaleźć macierz przekształcenia liniowego
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 30 lis 2008, o 20:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z domu
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
znaleźć macierz przekształcenia liniowego
Jeśli są to bazy standardowe, to zdaje mi się że to będzie tak (ale pewna w 100% nie jestem):
\(\displaystyle{ F(1,0,0) = (1,0)
\\
F(0,1,0 = (0,1)
\\
F(0,0,1)= (2,-2)
\\
\\}\)
Przepisujemy wszystko w macierz (kolumnami):
\(\displaystyle{ \\
A = \left[\begin{array}{ccc}1&0&2\\0&1&-2\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ F(1,0,0) = (1,0)
\\
F(0,1,0 = (0,1)
\\
F(0,0,1)= (2,-2)
\\
\\}\)
Przepisujemy wszystko w macierz (kolumnami):
\(\displaystyle{ \\
A = \left[\begin{array}{ccc}1&0&2\\0&1&-2\end{array}\right]}\)