Mamy podaną macierz: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-16\\3&2\\1&-4\\7&10\\5&6\end{bmatrix}}\)
Zeby obliczyć jej rząd, wystarczy wziąć największy możliwy minor i sprawdzic, czy jest on rozny od 0.
Wiec biore: \(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&-16\\3&2\end{bmatrix}}\) wychodzi, ze wyznacznik tego minora jest =54, czyli jest rózny od zera. Czy to oznacza, ze ta macierz jest 5 rzędu?
Rzad macierzy
Rzad macierzy
rzad macierzy jest rowny 2 bo minor jaki znalazles jest rowny 2. Popraw zapis bo ten jest nieczytelny.
masz macierz 5 na 2 wiec najwiekszy mozliwy minor to wlasnie 2.
masz macierz 5 na 2 wiec najwiekszy mozliwy minor to wlasnie 2.
-
- Użytkownik
- Posty: 31
- Rejestracja: 22 gru 2008, o 17:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 9 razy
Rzad macierzy
Czyli rząd macierzy może byc maxymalnie równy wierszom największego możliwego minora? Jesli znalazłem minor 2x2, i będzie on różny od zera, to macierz ma rząd równy w tym przypadku 2?
Prosze o wytłumaczenie, a nie odsyłanie do teorii, bo teorię przyczytałem no i widać nie rozumiem .
Prosze o wytłumaczenie, a nie odsyłanie do teorii, bo teorię przyczytałem no i widać nie rozumiem .
Rzad macierzy
tu nie chodzi jednoznacznie o ilość wierszy, bo również gdy jest załóżmy macierz wymiaru 2X5 to maksymalny rząd macierzy również równy jest 2.
Dla zapamiętania najwyższa możliwa wartość rzędu macierzy w zależności od jego wyznacznika to mniejsza liczba z podanego wymiaru axb macierzy, jeśli wymiar macierzy równy jest axa naturalnie maksymalny rząd macierze =a
a,b in Z
Dla zapamiętania najwyższa możliwa wartość rzędu macierzy w zależności od jego wyznacznika to mniejsza liczba z podanego wymiaru axb macierzy, jeśli wymiar macierzy równy jest axa naturalnie maksymalny rząd macierze =a
a,b in Z