Oblicz rząd macierzy :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&2&-1\\3&3&4&0&2\\-1&0&3&0&0\\2&4&11&2&1\end{bmatrix}}\)
Prosze o pomoc w obliczeniu macirzy bo nie wiem jakie zastosować operacje na wirszach czy kolumnach zeby wyszly jakies wiersze i kolumn proporcjonalane wiec bedzie mozna je skerslić
wtedy to juz łatwo określe rząd macierzy
Oblicz rząd macierzy
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 14:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 9 razy
Oblicz rząd macierzy
wpierw od 2 rzędu odejmij pierwszy, w otrzymanej macierzy od 1 wiersza odejmij ostatni, w otrzymanej macierzy do 2 wiersza dodaj ostatni, w otrzymanej macierzyostatni wiersz podziel przez (-2) w otrzymanej macierzy od 3 wiersza odejmij ostatni, w otrzymanej macierzy od drugiego rzedu odejmij 3 i otrzymasz maciesz:
0 1 0 2 -1
0 3 -1 0 2
1 0 -3 0 0
0 0 0 0 0
dalej uproscic jej juz nie umiem
0 1 0 2 -1
0 3 -1 0 2
1 0 -3 0 0
0 0 0 0 0
dalej uproscic jej juz nie umiem
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Oblicz rząd macierzy
możesz zaprezetować te przekształcenia bo robiłem je i nie wychodzi tak jak napislaes mozliwe ze sie gdzies machnełem majac na mysli rzedy chodzi ci o kolumny ??
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 14:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 9 razy
Oblicz rząd macierzy
ahhh pokrecilam przepraszam zamiast kolumny to ja rzedy:
1. od 2 kolumny odejmij 1 i powstanie:
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
2 4 11 2 1
2. od 1 wiersza odejmij ostatni powstanie:
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
-2 -3 -10 0 -2
3. do drugiego wiersza dodaj ostatni powstanie
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
-2 0 -6 0 0
4. ostatni wiersz podziel przez -2, powstanie
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
1 0 3 0 0
5. od 3 wiersza odejmij 4 powstanie:
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
0 0 0 0 0
6. Od drugiej kolumny odejmij 3 i powstanie:
0 1 0 2 -1
0 3 -1 0 2
1 0 -3 0 0
0 0 0 0 0
1. od 2 kolumny odejmij 1 i powstanie:
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
2 4 11 2 1
2. od 1 wiersza odejmij ostatni powstanie:
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
-2 -3 -10 0 -2
3. do drugiego wiersza dodaj ostatni powstanie
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
-2 0 -6 0 0
4. ostatni wiersz podziel przez -2, powstanie
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
1 0 3 0 0
5. od 3 wiersza odejmij 4 powstanie:
0 1 1 2 -1
0 3 4 0 2
1 0 3 0 0
0 0 0 0 0
6. Od drugiej kolumny odejmij 3 i powstanie:
0 1 0 2 -1
0 3 -1 0 2
1 0 -3 0 0
0 0 0 0 0
-
- Użytkownik
- Posty: 482
- Rejestracja: 11 maja 2008, o 13:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 27 razy
Oblicz rząd macierzy
Oblicz rząd macierzy :
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1&-1\\1&1&1&2&2\\1&2&3&1&0\\4&6&8&5&1\end{bmatrix}}\)
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&1&1&1&-1\\1&1&1&2&2\\1&2&3&1&0\\4&6&8&5&1\end{bmatrix}}\)