układy równań

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
papatki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 26 mar 2008, o 17:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z daleka

układy równań

Post autor: papatki »

Czy układ \(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}{x-2y=3} \\ -3x+y=0\end{array} \right}\). jest układem Cramera

Rozwiązać układ równań w zależności od parametru a
\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{lll}{x-y+2z-3u=1} \\ 2x+5y-3z+u=2 \\ 3x + 4y - z - 2u = a\end{array} \right}\).

Czy układ ma rozwiązanie

\(\displaystyle{ \left\{ \begin{array}{ll}{x-y+z=1} \\ 2x-2y + z =0\end{array} \right}\).

Dziękuję za wszelką pomoc...
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

układy równań

Post autor: JankoS »

1. Wyznacznik głowny układu \(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cc}1&-2\\-3&1\end{array}\right|=1-6=-5 \neq 0}\), więc jest to układ równań Cramera.
3. Drugie równanie po podzieleniu stronamu przez 2 jest równoważne równaniu \(\displaystyle{ x-y+z=0}\). Odejmuję stronami drugie od pierwsze i dostaję sprzeczność 0 = 1. Układ nie ma rozwiązań.
2. Jeżeli nikt inny nie odpowie, to spróbujęę ja, ale z racji pory jutro (dzisiaj?)
ODPOWIEDZ