oblicz X

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
monikap7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1196
Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 112 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz X

Post autor: monikap7 »

oblicz:

\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}3&-1\\0&-2\end{array}\right]^2-6I-2X \cdot}\)\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cc}-1&2\\1&3\end{array}\right]=}\)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}1 \ \-4 \end{array} \right]}\)\(\displaystyle{ \cdot}\)\(\displaystyle{ \left[ \begin{array}{ccc}2 \ \-5 \end{array} \right]^T}\)
te dwie odtatnie macierze są w formie poziomej, jakos nie moge dojsc jak sie je robi
Awatar użytkownika
Dedemonn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 689
Rejestracja: 21 lut 2007, o 19:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z kompa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 137 razy

oblicz X

Post autor: Dedemonn »

\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1 & 4 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 2 & 5 \end{bmatrix} ^T = \begin{bmatrix} 1 & 4 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} 2 \\ 5 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 2+20 \end{bmatrix} = \begin{bmatrix} 22 \end{bmatrix}}\)

Po lewej X rozpisz na macierz z niewiadomymi i wykonaj wszystkie możliwe operacje po tej stronie. Następnie gdy już otrzymasz po lewej jedną macierz, przyrównaj elementy macierzy po lewej stronie równania, do elem. po drugiej.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ