macierz odwzorowania

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
Awatar użytkownika
zuababa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 113
Rejestracja: 24 mar 2008, o 13:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 3 razy

macierz odwzorowania

Post autor: zuababa »

Niech A będzie macierzą odwzorowania liniowego f:V--->W w bazach B1=(v1, v2), B2=(w1, w2, w3) przestrzeni wektorowych V,W nad ciałem R.
\(\displaystyle{ A= \left[ \begin{array}{ccc}3&2\\-1&1\\2&-4\end{array}\right]}\)

Obliczyć f(n) jeśli n=6v1-v2.

Jak takie coś robić?
że zapisuję sobie n jako \(\displaystyle{ n=(6,-1) _{B1}}\) i mnożę macierz A przez to n i to co powstanie to nasze f(n) ?

Wynik wyjdzie 16w1-7w2+16w3 ?
Gubię się w tym:)
ODPOWIEDZ