Bardzo prosze o pomoc lub jakieś wskazówki dotyczące poniższego zadania:
Dla jakich wartości parametru m układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
mx + (2m-1)y = 3m\\
x + my = m
\end{cases}}\)
ma dokładnie jedno rozwiązanie, które jest parą liczb dodatnich?
Z góry wielkie dzięki!
Dla jakich warości parametru m układ równań ma dokładnie...
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 659
- Rejestracja: 24 kwie 2008, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów
- Podziękował: 136 razy
- Pomógł: 54 razy
Dla jakich warości parametru m układ równań ma dokładnie...
Podpowiedź:
Wyznacz z wyznaczników \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), a potem warunek \(\displaystyle{ x \cdot y>0}\)
Wyznacz z wyznaczników \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\), a potem warunek \(\displaystyle{ x \cdot y>0}\)