Witam ! Mam zadanko z którym nie wiem jak się zmierzyć:
Dla jakiej wartości \(\displaystyle{ \lambda}\) macierz ma najwyższy rząd:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 3&1&1&4\\\lambda&4&10&1\\1&7&17&3\\2&2&4&3\end{bmatrix}}\)
Za pomoc dziękuję
Dla jakiej wartości , macierz ma najwyższy rząd ???
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dla jakiej wartości , macierz ma najwyższy rząd ???
Operacjami elementarnymi na wierszach doprowadź tę macierz do postaci schodkowej - zacznij na przykład od odjęcia pierwszego wiersza: 4 razy od drugiego, 7 razy od trzeciego i 2 razy od czwartego.
Q.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 232
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 121 razy
- Pomógł: 1 raz
Dla jakiej wartości , macierz ma najwyższy rząd ???
no więc przekształcając macierz doszedłem do takiej postaci:
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&7&17&3\\3&1&1&4\\\lambda&4&10&1\\2&2&4&3\end{bmatrix} \rightarrow -3W_{1}+W_{2} ; -2W_{1}+W_{4} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&7&17&3\\0&-20&-50&-5\\0&-12&-30&-3\\\lambda&4&10&1\end{bmatrix} \rightarrow \frac{W_{2}}{-5} ; \frac{W_{3}}{3} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&7&17&3\\0&4&10&1\\0&-4&-10&-1\\\lambda&4&10&1\end{bmatrix} \rightarrow W_{2}+W_{3} ; -W_{2}+w_{4} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&7&17&3\\0&4&10&1\\0&0&0&0\\-\lambda&0&0&0\end{bmatrix}}\)
I jaki teraz wniosek ? Dla \(\displaystyle{ \lambda \neq 0}\) macierz ma najw. rząd = 3 ??
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix} 1&7&17&3\\3&1&1&4\\\lambda&4&10&1\\2&2&4&3\end{bmatrix} \rightarrow -3W_{1}+W_{2} ; -2W_{1}+W_{4} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&7&17&3\\0&-20&-50&-5\\0&-12&-30&-3\\\lambda&4&10&1\end{bmatrix} \rightarrow \frac{W_{2}}{-5} ; \frac{W_{3}}{3} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&7&17&3\\0&4&10&1\\0&-4&-10&-1\\\lambda&4&10&1\end{bmatrix} \rightarrow W_{2}+W_{3} ; -W_{2}+w_{4} \rightarrow \begin{bmatrix} 1&7&17&3\\0&4&10&1\\0&0&0&0\\-\lambda&0&0&0\end{bmatrix}}\)
I jaki teraz wniosek ? Dla \(\displaystyle{ \lambda \neq 0}\) macierz ma najw. rząd = 3 ??
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Dla jakiej wartości , macierz ma najwyższy rząd ???
Rachunki są poprawne i istotnie taki jest wniosek - dla lambdy równej zero rząd jest dwa, a dla różnej do zera trzy. Czyli najwyższy rząd jest dla lambdy niezerowej.
Q.
Q.