Zad1. Co możesz powiedzieć o układzie 5 równań z 5 niewiadomymi, którego rząd macierzy układy równań jest równy 4 ?
Zad2. Czy rząd macierzy uzupełnionej układu równań może być równy 5, jeżeli macierz układu ma postać \(\displaystyle{ A_{5x7}}\) i rzA=3
dzięki za pomoc
Własności układów równań
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Własności układów równań
Zad.1 jeżeli mamy do czynienia z układem 5 równań z 5 niewiadomymi gdzie rząd macierzy układu równań jest równy 4 wóczas jest to układ równań zaleznych od 1 parametru
układ niezalezny ( liczba równań = liczbie niewiadomych i rząd macierzy głównej = rzędowi macierzy uzupełnionej)
układ zależny (liczba równań < liczby niewiadomych i rząd macierzy głównej = rzędowi macierzy uzupełnionej)
układ sprzeczny (rząd macierzy głównej < rzędu macierzy uzupełnionej)
Zad. 2 może być sle mamy wówczas do czynienia z układem sprzecznym.
układ niezalezny ( liczba równań = liczbie niewiadomych i rząd macierzy głównej = rzędowi macierzy uzupełnionej)
układ zależny (liczba równań < liczby niewiadomych i rząd macierzy głównej = rzędowi macierzy uzupełnionej)
układ sprzeczny (rząd macierzy głównej < rzędu macierzy uzupełnionej)
Zad. 2 może być sle mamy wówczas do czynienia z układem sprzecznym.