Równanie liniowe.

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
green_01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 12 paź 2008, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie liniowe.

Post autor: green_01 »

Witam,

Mam pytanie co do tego układu równań liniowych:
\(\displaystyle{ \begin{cases}
-x + 2y + 4z = 1& \\
2x -y + z = -2 & \\
-x +y + z = 1& \\
\end{cases}}\)


Wyznacznik główny, czyli:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix}
-1 & 2& 4\\
2& -1& 1\\
-1&1 &1
\end{vmatrix}}\)

jest równy 0, czyli nie ma rozwiązania? Dobrze myślę?

Dzięki
miodzio1988

Równanie liniowe.

Post autor: miodzio1988 »

zle kolega mysli. jesli wyznacznik glowny jest rowny zero to znaczy ze uklad moze byc sprzeczny ale tez moze miec nieskonczenie wiele rozwiazan.
green_01
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 12 paź 2008, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 2 razy

Równanie liniowe.

Post autor: green_01 »

Czyli muszę posłużyć się twierdzeniem Kroneckera-Capelliego, tak?
miodzio1988

Równanie liniowe.

Post autor: miodzio1988 »

jesli kolega chce wiedziec ile jest rozwiazan to tak. jesli kolega chce poznac te rozwiazania to nalezy rozwiazac uklad rownan.
ODPOWIEDZ