równanie macierzowe

Przestrzenie wektorowe, bazy, liniowa niezależność, macierze.... Formy kwadratowe, twierdzenia o klasyfikacji...
marakuj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 18 lut 2008, o 05:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sztum
Podziękował: 6 razy

równanie macierzowe

Post autor: marakuj »

Witam
Mam problem z wyznaczeniem X z równania macierzowego... Mam odpowiedź ale nie wiem czy poprawną
\(\displaystyle{ AX-A=2X}\)
Czy można zrobić tak?:
\(\displaystyle{ A(X-1)=2X}\)
\(\displaystyle{ A^{-1}A(X-1)=A^{-1}2X}\)
\(\displaystyle{ X=A^{-1}2X+1}\)
Jeśli to nie jest poprawnie to prosiłbym o napisanie kolejnych kroków z prawidłowym rozwiązaniem... Z góry dziękuję
miodzio1988

równanie macierzowe

Post autor: miodzio1988 »

AX-A-2X=0
X(A-2)=A
\(\displaystyle{ X=A* (A-2)^{-1}}\)
xiikzodz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1874
Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lost Hope
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 502 razy

równanie macierzowe

Post autor: xiikzodz »

Można to tak rozwiązać:

\(\displaystyle{ AX-2X-A=0}\)

\(\displaystyle{ (\star) \:\:(A-2I)X=A}\)

Jeśli \(\displaystyle{ A-2I}\) nieosobliwa, wtedy:

\(\displaystyle{ X=(A-2I)^{-1}A}\)

(w tej kolejności!)

Jeśli \(\displaystyle{ \det(A-2I)=0}\), to sprawy się poważnie komplikują.
ODPOWIEDZ