Sprawdzić, czy punkty należą do jednej prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 2 sty 2009, o 17:17
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 5 razy
Sprawdzić, czy punkty należą do jednej prostej
Sprawdzić, czy punkty A (1,3,0), B(2,4,5), C(3,5,9) należą do jednej prostej.
-
- Użytkownik
- Posty: 185
- Rejestracja: 20 lut 2009, o 17:28
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 35 razy
Sprawdzić, czy punkty należą do jednej prostej
Punkty A, B i C są współliniowe jeśli
\(\displaystyle{ |AC|=|AB|+|BC| \vee |AC|=||AB|-|BC||}\)
Odległości oblicza się ze wzoru
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_{b}-x_{a})^{2}+(y_{b}-y_{a})^{2}+(z_{b}-z_{a})^{2}}}\)
\(\displaystyle{ |AC|=|AB|+|BC| \vee |AC|=||AB|-|BC||}\)
Odległości oblicza się ze wzoru
\(\displaystyle{ |AB|=\sqrt{(x_{b}-x_{a})^{2}+(y_{b}-y_{a})^{2}+(z_{b}-z_{a})^{2}}}\)