Prosze o pomoc w rozwiązaniu 3 równań z wykorzystaniem wzorów Cramera.
1. \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 2x-x+3x=9\\3x-5x+x=2\\4x-7x+x=5 \end{array}}\)
2. \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x+x+2x+1=0\\2x-x+2x+4=0\\x+x+4x+2=0 \end{array}}\)
3. \(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} 3x+2x+x-5=0\\2x+3x+x-1=0\\2x+x+3x-11=0 \end{array}}\)
Przy x-ach powinny być indeksy dolne ale nie wiedziałem jak wstawić:( kolejno 1,2,3.
z góry dzięki za pomoc;*
Równania liniowe - wzory Cramera
- Ptaq666
- Użytkownik
- Posty: 478
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piła / Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 154 razy
Równania liniowe - wzory Cramera
Mogłeś napisać zamiast samych x np x,y,z
\(\displaystyle{ W = \left|\begin{array}{ccc} 2 & -1 & 3 \\ 3 & -5 & 1 \\ 4 & -7 & 1 \end{array}\right| = (2 \cdot -5 \cdot 1 + 3 \cdot -7 \cdot 3 + 4 \cdot -1 \cdot 1 ) - (3 \cdot -5 \cdot 4 + 1 \cdot -7 \cdot 2 + 1 \cdot -1 \cdot 3) = -69 +71 = 2}\)
Teraz wyznacznik x :
\(\displaystyle{ W_{x} = \left|\begin{array}{ccc}9&-1&3\\2&-5&1\\5&-7&1\end{array}\right| =}\)
No i dalej analogicznie
potem rozwiązania to wiadomo x=wx/w y=wy/w itd
\(\displaystyle{ W = \left|\begin{array}{ccc} 2 & -1 & 3 \\ 3 & -5 & 1 \\ 4 & -7 & 1 \end{array}\right| = (2 \cdot -5 \cdot 1 + 3 \cdot -7 \cdot 3 + 4 \cdot -1 \cdot 1 ) - (3 \cdot -5 \cdot 4 + 1 \cdot -7 \cdot 2 + 1 \cdot -1 \cdot 3) = -69 +71 = 2}\)
Teraz wyznacznik x :
\(\displaystyle{ W_{x} = \left|\begin{array}{ccc}9&-1&3\\2&-5&1\\5&-7&1\end{array}\right| =}\)
No i dalej analogicznie
potem rozwiązania to wiadomo x=wx/w y=wy/w itd